Göçmen Kuşlar Kellah Gölü’ne Yağmurla Dönüyor
SİVAS’ın Ulaş ilçesinde önceki yıllarda özellikle yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan Kellah Gölü, bu yıl yağışlarla birlikte bol suya kavuştu. Tamamen dolan göl, uzun yıllardır görülmeyen göçmen kuşlara ev sahipliği yapmaya başladı. İlçenin sulak alanlarında yaklaşık 10 yıldır görülmeyen çıngıraklı turna ve uzun bacaklı turna gibi türlerin yanı sıra göle gelmeye başladı.
Ulaş ilçesi yakınlarında Tecer Dağı’nın eteğinde yer alan, kar ve yağmur sularıyla beslenen Kellah Gölü, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle yaz aylarında kurudu ancak bu yıl baharla birlikte eski günlerine kavuştu. Bir zamanlar göçmen kuşların barınma yerlerinden biri olan ve son yıllarda yok olan bölge, gölün dolması ile yeniden kümes hayvanlarının barınağı haline geldi. Turna, uzun bacaklı ve angut gibi çeşitli göçmen kuş türleri Kellah Gölü’nü barınak ve üreme yeri olarak kullanmaya başladı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCU) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, bu yıl yağışların son 10 yılın ortalamasının çok üzerinde olduğunu ve bunun bölgeyi hareketlendirdiğini belirtti. Şubat ayında başlayan kar yağışı ile birlikte bugüne kadar ortalamanın çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bu alışılagelmiş durumun sulak alan habitatlarını fazlasıyla zenginleştirdiğini görmekteyiz. Bu, yaban hayatının, özellikle göçmen kuşların canlanmasına yol açmıştır. Doğa açısından çok hoş bir durum. Geçen yılın bu ayı ortalama yağış miktarına baktığımızda yüzde 300’lük bir artış var. Sulak alan habitatları ve yaban hayatı açısından oldukça önemli bir durumdur. Bundan 10 yıl önce göçmen kuşlara baktığımızda özellikle turnaların popüler olduğunu görüyoruz. Ancak son 10 yılda yaşanan kuraklık ile bunu çok net gözlemleyemedik. Burada 2 tip vinç olduğunu görüyoruz. Bunlardan biri de kendi popülasyonunu ve yaşam alanını oluşturan turna dediğimiz türdür. Bir diğeri ise Anadolu’nun en kalabalık ili olan Sivas’ın bulunduğu ve şu anda nesli tehlikede olan ‘tel vinç’ dediğimiz bir vinç türü. Sivas’ta bu turnaların önemli ölçüde yoğunlaşması ve yağışların artmasıyla oluşan sulak alanların artması ile bu doğal turnaların dönüşü doğa açısından çok sevindirici” dedi.
‘GÖL GEÇEN YIL KURU’
Sivas’ta bu hayvanların sayısından ve varlığından bahsetmenin önemli bir olay olduğunu vurgulayan Kartal, “Geçmiş yıllara baktığımızda son 10 yılın en yüksek yağış verimini alıyoruz. Ben çok tarla yapıyorum. Kellah Gölü çevresinde geziler.Geçen yılın bu zamanlarında yaptığımız gezilerde göl tamamen kurumak üzereydi.Doğal olarak Sivas karasal iklimi nedeniyle ilkbaharda çok yağış alan bir şehir.Ancak geçtiğimiz yıllarda bu durum daha da arttı. Oran düşüktü. Bu yıl önemli bir yağış fazlalığı var. Bunu iklime bağlı olarak düşünürsek, o kuşların şehrimizde barınması, sulak alanları kullanması, orada üremesi, çoğalması ve beslenmesi gerçekten değerlidir” dedi. dedi.