Bayramınızı Hafifletmek İçin 10 Altın İpucu
Ramazan ayının kısıtlı saatlerinde bir şeyler yiyip içmek, bazılarımızın iftarı kaçırmasına, bazılarımızın da yeterince su içmemesine neden oldu.
Çoğumuz için Ramazan ayında sınırlı saatlerde yemek yemek, bayramda sınırsız yemek yeme veya daha fazla yeme manevi ihtiyacını artırabilir. Tatilden sonra yediklerinizden pişman olmak istemiyorsanız, mide rahatsızlıklarına neden olmak istemiyorsanız, tatili hafif geçirmenizi sağlayacak 10 altın tavsiyeye kulak verin.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden Dyt. Benan Koç, ‘Tatili hafif geçirmenizi sağlayacak 10 kural’ hakkında konuştu.
TATİLİNİZİ HAFİF GEÇİRMENİZ İÇİN 10 ALTIN TAVSİYE
1. Güne doyurucu ve hafif bir kahvaltı yemeği ile başlayın.
2. Bayram ziyaretlerinde tüketilen çay ve kahve miktarına dikkat edin. Çay ve kahve fincanlarına şeker eklemeyin. Sunulan çikolata, tatlılar ve şeker tüketimini sonlandırın.
3. En sevdiğiniz tatlıyı porsiyon büyüklüğüne dikkat ederek ara öğününüze ekleyebilirsiniz. Ağır ve şuruplu tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmeye çalışın.
4. Göz kamaştırıcı yemek çeşitleriyle misafir olduğunuz ziyafet sofralarında, her türlü yemeği yiyip sürekli tabağınızı doldurmak yerine, her çeşitten azını bir kereye mahsus alarak tabağınızı doldurmanız hem göz zevkinizi artıracaktır. Memnuniyet ve aldığınız kalorilere son verin.
5. Ana yemekler için tercih ettiğiniz et setini hazırlarken ızgara, haşlama, fırınlama yöntemlerini tercih edin.
6. Sofranızda sabit kalması için mevsim yeşilliklerini ve fırınlanmış sebzeleri yemeklerinize ekleyin.
7. Su içmeyi unutmayın. Günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketin.
8. Günün sonunda tüm yorgunluğun ardından hafif bir tempoda yürümek hem hareketinizi artıracak hem de gün içinde yediğiniz besinlerin sindirimini kolaylaştıracaktır.
9. Sevdiklerinizle yemek yerine sohbet etmenin tadını çıkarın.
10. Tatilin ilk günü çok yediniz diye ertesi gün sınırsız yeme davranışınıza devam etmeyin veya kendinizi suçlu hissederek kendinizi aç bırakmayın, sağlıklı beslenme rutininize geri dönün.
Bayramda et ve şeker tüketimimiz arttı, bayramdan sonra bunu nasıl telafi etmeliyiz?
- Kendinizi aç bırakmayın. Yemeklerinizi sistemli ve zamanında yapmaya özen gösterin.
- Öğünlerinizde salata ve sebze tüketin.
- Tatilden sonraki haftaya kaçmamaya dikkat edin.
- Düşük kalorili diyet programları uygulamayın. Kendinizi aç bırakarak kendinizi cezalandırmayın.
- Yeterince su iç.
- Çok hareket et.
Sevdiklerinizle geçireceğiniz nice bayramlar dilerim.
Örnek tatil sonrası beslenme programı
Sabah uyandıktan sonra:
1 büyük bardak su (bir çay kaşığı elma sirkesi ve limon dilimleri ekleyin)
Kahvaltı :
1 su bardağı yeşil çay + 1 haşlanmış yumurta + lor peyniri (+ 1 çay kaşığı çörek otu) + 1 dilim hindi füme + 1 dilim ananas + dereotu maydanoz
Atıştırmalık:
1 fincan kahve + 2 ceviz
Öğlen:
Ton balıklı brokoli salatası + 1-2 parça et + 1 bardak maden suyu
Atıştırmalık:
½ su bardağı (2-3 yemek kaşığı) yoğurt, ½ elma kabuğu rendesi + tarçın
Akşam:
1 kepçe çorba + 6-8 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği + 1 su bardağı kefir
Atıştırmalık:
1 su bardağı bitki çayı + 10-12 adet çilek
Not: Bu beslenme programı herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireyler için hazırlanmıştır. Rastgele bir sağlık sorununuz varsa mutlaka doktorunuza danışın.
Bayram sonrası akşam yemeği için tercih edebileceğiniz: 1 orta boy zeytinyağlı enginar tarifi;
Malzemeler :6 enginar + 1 havuç + 1-2 soğan + 2 avuç bezelye + 1 küçük kase bakla + dereotu + ½ su bardağı su + zeytinyağı + tuz + karabiber
Yapılışı : Enginarları bol suda güzelce yıkayın. Tenceremize garniyi hazırlamak için yemeklik doğranmış kuru soğanı zeytinyağında soteliyoruz. Yumuşayan soğanların üzerine havuç, bezelye ve baklayı ekleyin, soteledikten sonra 1 su bardağı su ve baharatları ekleyip kaynatın. Başka bir tencerede zeytinyağı ve soğanı ekleyip enginarları tencereye alıp üzerine su ve bir limonun suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Yumuşayan enginarların üzerine garnitürümüzü ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Pişen enginara kıyılmış maydanoz veya dereotu eklenebilir.
Afiyet olsun.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı